Jak to chodí na skupinovém zájezdu?

Pestrý program v podobě velkých keňských jezer Nakuru, Naivasha a Elementaita, národního parku Amboseli, největšího Tsavo East a nádherné Diani Bech. Přesně tohle je zájezd "Růžové jezero", na kterém jsem měl tu čest být jako český průvodce. Zájezd byl tak úspěšný, že jsme se jej rozhodli pravidelně opakovat a program i ubytování zachovat stejné.

Po pohodlém letu s Turkish Airlines z Prahy s jedním přestupem v Istanbulu přistáváme nad ránem v Nairobi. Jeden z našich řidičů (Joseph) nás všechny česky pozdraví "ahoj, já jsem Pepa, jak se máš"? Po přivítání a malém překvapení (nebudeme prozrazovat :-)) jsme se vydali směr velká jezera. Po hladkém průjezdu Nairobi se dostáváme až k Velké příkopové propadlině "Great Rift Valley", kde si děláme krátkou přestávku. Velká příkopová propadlina je rozsáhlý geomorfologický jev, který probíhá v délce 6 000 km ze severu Sýrie až do oblasti Mosambiku a je způsobený posuvem africké desky.

 

 

Pokračujeme dál k prvnímu z jezer, Naivasha. Kolem jezera Naivasha se rozprostírá národní park Lake Naivasha. Ve svahilštině Naivasha znamená „divoká (bouřlivá) voda“. Takové však zřejmě bývalo hodně dávno. My jsme zde absolvovali plavbu po klidné hladině. Pozorovali jsme hrochy, orly a jiné dravé ptáky, ukázal se i nějaký ten marabu a na ostrůvku Crescend, kde na natáčel film Vzpomínky na Afriku se volně procházejí zebry, vodušky i jiné druhy antilop. 

 

Od jezera Naivasha je to už jen kousek k dalšímu jezeru, Elementaita, kde se ubytujeme v lodgi Sentrim Elementaita, dáme si vynikající oběd, zapijeme ho místním (moc dobrým) pivem a zbytek dne už jen odpočíváme a nabíráme síly na další den, kdy se na celý den vydáme na safari do národního parku Lake Nakuru.


Na rozdíl od jezera Naivasha, které je sladkovodní, jsou vody jezera Nakuru slané a plné řas sloužících jako potrava pro plameňáky malé a růžové. Díky vzrůstající hladině vody a měnícímu se složení, dnes již v Nakuru tolik plameňáků není. Odletěli na vhodnější místa buď na sever k jezerům Bogoria a Baringo nebo až na jezero Natron v Tanzanii. Podle průvodců se v Nakuru ale sem tam plameňáci ještě ukáží, tak snad budeme mít příště více štěstí. Plně to ale nahradila jiná zvířata v čele s nosorožci, kterých jsme ten den viděli asi 17. V národním parku Lake Nakuru můžete také vidět lvy, žirafy, buvoly a různé druhy antilop.

 

Od jezer jsme dojeli až ke střeše Afriky. Amboseli to je především Kilimandžáro, masajové a spousta slonů. Amboseli je malý park rozlohou jen 392 kma přesto zde žije přes 1 000 slonů. Pokud přeje počasí a ukáže se vrchol Kilimandžára, budete překvapení, jak moc je hora velká. 

 

V Amboseli jsme viděli nejen obrovská stáda slonů, ale také lvy, zebry, hrochy, žirafy a vlastně vše kromě leoparda a nosorožce - těch jsme si ale užili dost už v Nakuru. Návštěva masajské vesnice a ukázka tradičního způsobu života masajů je samozřejmě také zahrnuta v programu :-). Ubytování v krásném Kibo Safari Camp a večerní posezení u ohně s masaji se studeným pivem také nemá chybu. Osobně je Amboseli můj nejoblíbenější park a vždy se tam rád vracím.


Posledním parkem před tím, než budeme odpočívat na nádnerné Diani Beach je největší keňský park, Tsavo. Tsavo se dělí na východní a západní část. My se podíváme do Tsavo East je tvořen nekonečnými, mírně zvlněnými pláněmi, křovinatou vegetací a mohutnými vzrostlými baobaby a červenou půdou. V Tsavu jsme viděli asi nejvíce zvířat. Asi největší štěstí jsme měli, když jsme narazili na skupinku 3 lvích bratrů, kteří nejprve jen polehávali v bushi, pak ale zavětřili kořist a krásně se všichni prošli těsně před našimi auty. 

 

V Tsavu máme k dispozici 2 noci v úžasném kempu Tarhi, který je náš jeden z neoblíbenějších kempů vůbec. Má úžasné napajedlo vzdálené asi jen 10 metrů od restaurace, takže jste na safari ikdyž si zrovna dáváte snídani, oběd nebo večeři. Sloni a jiná zvířata tam jsou totiž doslova pořád.


A závěrem? Závěrem odpočinek. A kde? Na nejkrásnější africké pláži Diani Beach. All Inclusive s výborným jídlem a pitím. Procházky po pláži do plážových barů, nasávání atmosféry, odhánění Beach Boys, diskotéka v baru Tandoori, kde se točil film Bílá masajka, prostě pohoda :-)

V průběhu pobytu můžete zajet také na výlet na ostrov Wasini, kde si při troše štěstí zašnorchlujete s delfíny tak, jako se to povedlo mě :-) podívat se na to můžete ZDE.

Osobně se již zase hodně těším :-)

Za fotky děkujeme paní Janě Beranové, která se zájezdu zúčastnila.

Další zajímavé články

22. 1. 2024

eTA do Keni

Popis podání žádosti eTA do Keni od 01/2024

12. 12. 2023

Keňa ruší víza pro turisty. "Cestování do naší země je jako návrat domů."

Keňský prezident William Ruto během 60. oslav státního svátku Jamhuri oznámil, že zahraniční turisté bez ohledu na státní příslušnost nebudou potřebovat víza. Tím se země ještě více otevře návštěvníkům.

4. 5. 2023

Viktoriiny vodopády: putování kolem přírodního divu Afriky

"Mosi-oa-Tunya", neboli "dýmající kouř", místní překlad těchto majestátných vodopádů.