Jan Varga

Jan Varga

autor

Vybrali jsme několik opakujících se dotazů, trošku jsme je upravili a položili je kolegovi Tomášovi, který pro Vás sepsal odpovědi, na které se můžete podívat níže :-)

1. V jakém ročním období je nejlepší jet na safari do Afriky a proč? 

"Safari - výpravy za divokou zvěří ve volné přírodě v Africe ovlivňuje zejména období dešťů a období sucha, které je pro safari vhodnější. Vzhledem k velikosti kontinentu je vlastně možné jet na safari kdykoliv, záleží na volbě konkrétní země či parku. V zemích kolem rovníku, které se nachází v tropickém pásu jako je Keňa či Tanzanie, probíhá období velkých dešťů od dubna do června. Období krátkých dešťů je pak v průběhu října a listopadu. Oproti tomu například v Botswaně začíná období sucha od května. Výhodou safari v období sucha spočívá zejména ve vyšší šanci spatřit zvířata v okolí přírodních nebo uměle vybudovaných napajedel. Dále stojí za zmínku také nižší výskyt komárů. Nevýhodou je zvýšená prašnost, více turistů a také vyšší ceny. Pokud se vydáte na safari v období dešťů pak nevýhodou je, že zvířata mohou být rozptýlená po celém, mnohdy obrovském parku, protože mají dostatek zdrojů vody. Další nevýhodou je horší průjezdnost cest, zvýšený výskyt bodavého hmyzu a omezený výběr možností kde se ubytovat, protože většina kempů využívá toto období k rekonstrukci a zaměstnanci čerpají dovolenou. Výhodou je nádherná zelená příroda, nižší ceny a také minimální počet turistů. Období krátkých dešťů je k safari dle mého názoru vhodné, protože prší převážně v noci a vzduch je zbaven prachu.  Bohužel také v Africe dochází ke klimatickým změnám a občas prší v období sucha a naopak v období dešťů je sucho."

2. Jaké očkování by měl člověk určitě mít, jaké je lepší mít? Jaké léky si vzít s sebou? Co by měla obsahovat cestovní lékárnička?

"Rozhodně doporučuji zkontrolovat si platnost očkování proti tetanu. Na toto základní očkování mnohdy cestovatelé zapomínají. Očkování proti malárii zatím bohužel není dostupné, takže můžete zvážit ochranu formou tabletek na prevenci malárie, rozhodně doporučujeme používat repelenty, moskytiéru a vhodné oblečení. Základním očkováním pro cesty do Afriky (i když mnohdy není povinné) je očkování proti žloutence typu A + B a břišnímu tyfu. Podle požadavků země, do které se na safari chystáte, může být také povinné očkování proti žluté zimnici a může být vyžadován mezinárodní očkovací průkaz. Osobně mám velmi dobrou zkušenost s očkováním proti choleře Dukoral, které po dobu až 6 měsíců chrání proti nejčastějším cestovatelským průjmům. Sebou si vezměte určitě léky, které běžně používáte s ohledem na svůj zdravotní stav. V cestovní lékárničce nesmí chybět repelent, ať už s obsahem DEET nebo na přírodní bázi, dále kapky do očí, léky proti bolesti, přípravek po bodnutí hmyzem, dezinfekci na ruce ať už formou gelu nebo dezinfekčních kapesníčků a přípravky proti průjmu. Vhodné je mít také opalovací krém a přípravek na zklidnění kůže v případě spálení od slunce. Na safari si přibalte také klobouk, kšiltovku a sluneční brýle. Ideální je navštívit zhruba 2 až 3 měsíce před odjezdem na safari odborníky z očkovacích center, kteří Vám s ohledem na Váš zdravotní stav a konkrétní destinaci poradí s výběrem vhodného očkování. Pro cestovatele, kteří z nejrůznějších důvodů nemohou absolvovat očkování a chtějí jet na safari do Afriky, mám také dobrou zprávu: v Africe je více zemí, kam se může jet na safari bez povinného očkování takže záleží na osobním uvážení zda některé očkování absolvovat nebo ne. Mezi nejčastější zdravotní problémy cestovatelů patří určitě průjem způsobený změnou podnebí, stravy a také místními bakteriemi, kterým se vyhnete jen obtížně. Na zmiňovaný průjem, s výjimkou Egypta, zabírají velmi dobře i u nás běžně dostupné přípravky. Vhodné je nepřejídat se a nemíchat všechny druhy jídla, které se nabízejí. Při čištění zubů používat balenou vodu, vyhýbat se ledu a často si mýt ruce. V turisticky navštěvovaných parcích je základní zdravotní péče relativně dostupná. Vždy je v některém kempu nebo lodži lékař, ke kterému je možné zajet nebo v případě vážnějších problému přijede on. Vzpomínám si, že jednou jsme řešili zdravotní problém klientky, která se obávala čistoty na záchodech a v průběhu safari preventivně vůbec nepila, až zkolabovala. Naštěstí byl lékař nablízku."

3. Na jak dlouho má smysl jet a kam? Co zabere víc času, než si člověk myslel? Na co je třeba si dávat časovou rezervu?

"Tohle je velmi individuální. Záleží na tom, co chcete vidět. Někomu nestačí týden na safari a někomu to přijde druhý den už dlouhé. Ideální je kombinace více parků, protože každý nabízí odlišnou flóru i faunu. Některé parky jsou výborné na příklad pro pozorování ptáků, jinde zase můžete vidět stáda slonů nebo kočkovité šelmy. Naopak třeba nosorožce nemáte v některých parcích vůbec šanci zahlédnout. V případě kombinace více parků zaberou spoustu času přesuny mezi nimi. Pokud přejíždíte po silnici, pak počítejte se špatnými cestami, hustým provozem, ale také například s omezovači rychlosti, které musí mít auta převážející turisty z důvodu bezpečnosti. Výsledkem je průměrná rychlost maximálně 60 km v hodině. My vždy plánujeme trasu tak, aby klienti stihli přejet do dalšího parku včas. Další možností je absolvovat přesuny mezi parky letecky a využít služeb kempů, které Vás vyzvednou na letišti a zajistí safari svými džípy."

4. Jak je to s bezpečností při pozorování zvěře? Kdy lze vystoupit z auta? Jak se obecně na safari chovat?

"Pokud jste v autě, tak Vás zvířata vnímají jako součást vozu, na který jsou zvyklí, a jste v bezpečí. Když z něj vystoupíte, stáváte se součástí potravního řetězce. Největším nebezpečím nejsou lvi, jak se mnozí domnívají, ale například sloni, buvoli nebo hroši.  Pokud se k nim přiblížíte příliš blízko, mohou Vás napadnout, protože se mohou cítit ohroženi. Záleží na mnoha faktorech. Je-li zrovna období říje a sloní samci mají zvýšenou hladinu testosteronu, ve stádu jsou mláďata nebo se dostanete mezi hrocha a vodu. Vždy je důležité řídit se instrukcemi svého průvodce, který ví, co si může dovolit. Ve většině národních parků je zakázano vystoupit z auta. Najdete zde však místa, kde to povoleno je - např. u vyhlídkových bodů, na místech pro piknik, toalety, apod. V některých parcích je povoleno za doprovodu vyškolených správců parku pěší safari, safari na kole nebo na koni. Některé kempy jsou oplocené nebo mají elektrické ohradníky, ale je spousta kempů, které jsou naprosto otevřené, a je možné spatřit divokou zvěř procházející přímo mezi stany. Tady je důležité po setmění využít doprovodu personálu, který je vždy někde poblíž. Velmi často se stává, že klienti v průběhu safari potřebují na záchod, což se vždy dá vyřešit zastavením na co možná nejvíce otevřeném a přehledném úseku, nebo pokud čas dovolí, je možné si ulevit v některém z kempů v nejbližším okolí. Všeobecně je vhodné být v průběhu safari potichu, užívat si přírodu a nerušit hlasitými projevy ostatní a hlavně zvěř."

5. Jak vypadá ubytování na safari?

"Možnosti ubytování jsou v zásadě 3. Kempoviště, což jsou vyhrazená místa, kde si můžete postavit stan. Jedná se o nejlevnější možnost, která nabízí jistou dávku dobrodružství. Nevýhodou je nižší komfort - společné WC v podobě přenosného WC atp. Další možností jsou takzvané kempy, kde se ubytujete ve stanech, které bývají různé úrovně. Většinou jde o luxusní stany s betonovou podlahou, pohodlnou postelí s moskytiérou, vlastním sociálním zařízením, teplou vodou a terasou. Samozřejmostí je plná penze v restauraci a mnohdy také nabídka nejrůznějších nadstandardních služeb včetně masáží, posiloven, bazénů, ale i konferenčních center. Třetí možností jsou lodge, které nabízejí ubytování hotelového typu ve zděných pokojích nebo bungalovech. Nejpopulárnější jsou kempy na úrovni 4*, které nabízejí pohodlí, ale také zážitek z nocování v parku, možnost pozorování zvěře u vybudovaných napajedel, posezení večer u ohně nebo v baru. Záleží na tom, co kdo od safari očekává. Safari je velmi populární a v některých zemích se už bohužel stává masovou záležitostí a cestovatelé si mohou vybrat od základního až po opravdu velmi luxusní ubytování. Našim turistům doporučujeme mít s sebou také pohodlné oblečení z přírodních nebo funkčních materiálů. Večer si vzít dlouhý rukáv, dlouhé kalhoty jako ochranu proti hmyzu, baterku a koukat se pod nohy."

6. Jedu hlavně fotit - jak se připravit a jak získat co nejlepší snímky?

"Důležité je mít náhradní baterky, dostatek paměťových karet, power banku a využít každé příležitosti k nabíjení. Mnohdy mají kempy časově omezenou dobu, kdy můžete nabíjet a zejména když jsou jediným zdrojem elektřiny solární panely, nespoléhat, že bude proud dostupný celou noc. V dnešní době uděláte krásné fotky i na mobilní telefon, ale pokud chcete fotit divokou zvěř z dálky, pak se bez kvalitního objektivu neobejdete, protože ve většině parků není povolené sjet z vyznačených cest blíže ke zvěři. Nejlepší snímky vyfotíte brzy ráno nebo pozdě odpoledne, když je slunce nízko. Tomu jsou také samozřejmě přizpůsobeny časy, kdy se na safari vyjíždí. Důležitým faktorem je zkušený řidič, který zná park a je v kontaktu s ostatními řidiči prostřednictvím rádia. A takové máme. Pokud řidič dokáže reagovat na aktuální výskyt zvěře a zastaví vůz tak, aby byly světelné podmínky co nejlepší a vypne motor, tak pak už to je jen na fotografovi a na štěstí, které obvykle začátečníci mívají."

7. Chci na safari, ale také odpočívat u moře

"Absolutně nejlepší pláže blízko národních parků nabízí pobřeží Indického oceánu, které je po celý rok v oblasti rovníku vhodné k odpočinku. Mezi nejpopulárnější patří kombinace safari v keňských parcích s pobytem na pláži Diani Beach, která opakovaně vyhrála titul nejlepší africká plážová destinace. Velmi oblíbené jsou také pláže na Zanzibaru. Vzhledem k dobré infrastruktuře se nabízí spousta možností kombinovat parky v Tanzanii a Keni jako jsou Serengeti, Tarangire, lake Manyare, kráter Ngoro Ngoro, národní park Amboseli, Tsavo s odpočinkem na již zmiňované Diani Beach, nebo na Zanzibaru."

Tomáš Plánka  ředitel CK Go Afrika s.r.o.

Další zajímavé články najdete níže

22. 1. 2024

eTA do Keni

Popis podání žádosti eTA do Keni od 01/2024

12. 12. 2023

Keňa ruší víza pro turisty. "Cestování do naší země je jako návrat domů."

Keňský prezident William Ruto během 60. oslav státního svátku Jamhuri oznámil, že zahraniční turisté bez ohledu na státní příslušnost nebudou potřebovat víza. Tím se země ještě více otevře návštěvníkům.

4. 5. 2023

Viktoriiny vodopády: putování kolem přírodního divu Afriky

"Mosi-oa-Tunya", neboli "dýmající kouř", místní překlad těchto majestátných vodopádů.