Tomáš Plánka

autor

Sepsali jsme to, na co se nás ptáte, do jednoho informativního článku, který jsme nazvali: Vše o výstupu na Kilimandžáro. Pokud nějaké informace podle Vás chybí, budeme rádi, když nám to napíšete.

Vše, co potřebujete vědět před výstupem na Kilimandžáro

Spousta našich klientů má podobné otázky, které se týkají výstupu na Kilimandžáro, a protože jsme nenašli žádný zdroj kompletních informací v češtině, sepsali jsme stručné odpovědi na ty nejčastější a z našeho pohledu nejdůležitější otázky. Tyto informace jsou určeny převážně těm, kteří nemají zkušenosti s podobným trekem, a proto zde uvádíme i zdánlivé samozřejmosti. Budeme se snažit informace průběžně aktualizovat a případně také doplňovat.

Pro vstup do Tanzanie, včetně Zanzibaru je aktuálně nutné prokázat se negativním PCR testem na COVID ne starším než 72 hod před nástupem do 1 letadla, nebo dokončeným očkováním proti COVIDu.  Dále je nutné vyplnit příjezdový formulář, který ale nefunguje. Stav k 6.12.2022 - kompletní aktuální podmínky od nás klienti obdrží při odbavení.

1. Kdy je nejlepší období pro výstup na Kilimandžáro?

Výstup na Kilimandžáro je možný kdykoliv v průběhu roku. Nejvyšší sezóna je od září do října, kdy se na výstup vydává nejvíce lidí. Nejlepší období pro výstup na Kilimandžáro je od prosince až do půlky března a také v říjnu, protože v těchto měsících jsou nejvyšší průměrné teploty, nejnižší pravděpodobnost dešťů a také zpravidla čisté nebe. Dobré podmínky jsou taky od poloviny června do konce října. Od dubna až do května je nejvyšší riziko silných dešťů. V druhé polovině listopadu a začátkem prosince jsou časté krátké deště. Každopádně počasí na Kilimandžáru je nepředvídatelné a může se změnit během pár minut. Je běžné zažít déšť v průběhu období sucha, stejně tak v období dešťů může být nádherné počasí.


 

2. Kterou trasu zvolit?

Velmi zjednodušeně řečeno jsou delší trasy, myšleno počtem dní, které strávíte na treku, které jsou sice dražší, ale je zde vyšší šance dosáhnout vrcholu, díky lepší aklimatizaci. Kratší trasy jsou samozřejmě levnější a jsou vhodné pro ty, kteří chtějí ušetřit čas, peníze, nebo mají zkušenosti s vysokohorskou turistikou a už vědí, jak jejich tělo reaguje na vysokou nadmořskou výšku. Na otázku, která trasa je lehčí a která těžší, není správná odpověď. Žádná z tras není snadná. Všem také doporučujeme přijet do Tanzanie alespoň 2 až 3 dny před samotným začátkem výstupu. Všichni jsme po dlouhém letu unavení a je vhodné dopřát tělu čas k regeneraci a aklimatizovat se před několikadenním výstupem na Kilimandžáro.

Pro výstup můžete zvolit jednu z 6 tras: Marangu, Machame, Lemosho, Shira, Rongai či Umbwe. Existují také 2 okruhy, severní a jižní, které jsou však časově i finančně nejnáročnější a využívá je velmi málo lidí. Pokud se rozhodnete pro Marangu nebo Rongai, sestoupíte přes bránu Marangu, zbývající trasy končí u brány Mweka.

Nejpopulárnější trasou je v současnosti Machame (Whisky route) a těsně za ní Marangu (Coca cola route).

Výškový profil jednotlivých tras

Nadmořské výšky jednotlivých kempů

 

Marangu route

Cesta Marangu, známá také jako "Coca Cola route" je díky své popularitě cestou, kterou návštěvníci volí nejčastěji. Velmi rozšířené jsou mylné informace, že právě Marangu je nejméně složitá a snadná cesta, nicméně nepodceňujte žádnou trasu!  Mylná představa možná vznikla proto, že se jedná o dobře značenou trasu, kde jsou překážky upraveny tak, aby byly snadněji zdolatelné bez speciálního vybavení. Může tomu tak být i právě proto, že se místním cestovním agenturám lépe organizují cesty, aniž by potřebovali vybavení jako např: spací pytle, stany na spaní a jídelní stany. Můžeme se o tom jen dohadovat. Nicméně, nejkratší doba, za kterou můžete zdolat tuto cestu je 5 dní. Každému však doporučujeme cestu prodloužit alespoň o jeden aklimatizační den. Právě tento jeden aklimatizační den velmi zvyšuje pravděpodobnost, že se dostanete až nahoru.

DŮLEŽITÉ INFORMACE

  • Ubytování: jedná se o jedinou trasu, kde se spí v dřevěných chatách (mountain huts), které byly postaveny v roce 1980). Pamatujte, že pokud chcete absolvovat právě tuto cestu, musíme nejprve ověřit kapacitu těchto chat. Doporučujeme si sebou vzít kvalitní spací pytel.
  • Výstup a sestup: stejná trasa
  • Délka: tuto cestu můžete absolvovat v minimální délce 5 dní, což z ní dělá jednu z nekratších tras vůbec. Nicméně jeden den navíc pro aklimatizaci je vřele doporučován.
  • Cena: nejlevnější cesta v porovnání s ostatními.
  • Úspěšnost: úspěšnost zdolání vrcholu je u této trasy jedna z nejmenších, což může mít více důvodů, malá aklimatizace díky rychlému stoupání a fakt, že je považována za nejlehčí a absolvují ji i slabší lezci.
  • Aklimatizace: slabá, je známá jako trasa s nejmenší výškovou aklimatizací
  • Obtížnost: začátečník - středně pokročilý
  • Vytíženost: velmi vysoký pohyb osob

Itinerář: STTK1 – Marangu Route: 7 dní, 6 nocí (5 dní na treku)

 

Program

Čas na treku + vzdálenost

Nocleh

Strava

[B,L,D] = Breakfast, Lunch, Dinner

Den 1

Příjezd do Mountain Inn. Breefing před samotným trekem

-

Mountain Inn, Moshi

[D]

Den 2

Začátek treku u brány Marangu Gate (1860m) přes deštný prales.

Čas na treku: 3-4 hodiny

Vzdálenost: cca 7km

Mandara Hut (2720m)

[B,L,D]

Den 3

Trek přes travnaté rašeliniště a vřes.

Čas na treku: 5-6 hodin

Vzdálenost: cca. 11km

Horombo Hut (3720m)

[B,L,D]

Den 4

Pokračujeme nahoru přes sedlo mezi Kibo a Mawenzi a přes vysokohorské pouštní zóny.

Čas na treku: 5-7 hodin

Vzdálenost: cca. 12km

Kibo Hut (4700m)

[B,L,D]

Den 5

Okolo půlnoci navrchol, nejprve ke Gilman’s Point (5681m) poté pokračujeme k Uhuru Peak (5895m). Sestup do Horombo Hut.

Čas na treku: 12-16 hodin

Vzdálenost: cca. 21km

Horombo Hut (3720m)

[B,L,D]

Den 6

Pokračujeme v sestupu přes vřes a rašeliniště k bráně Marangu. (1860m). Transfer do Moshi.

Čas na treku: 5-7 hodin

Vzdálenost: cca. 17km

Mountain Inn, Moshi

[B,L,D]

Den 7

Check-out. Konec programu.

-

-

[B]

Machame route

Mnoho horských průvodců by Vám řeklo, že je to jedna z nejlepších cest, jakou si můžete na vrchol vybrat, díky vysoké úspěšnosti dosažení vrcholu a také díky tomu se v průběhu let stala velmi populární. Cesta je známá jako náročnější než "Cola cola route" a také proto se jí přezdívá "Whiskey route". Výstup většinou trvá 6 dní a procento dosažení vrcholu se rok od roku zvyšuje. Může to být právě díky skvělé aklimatizaci, kterou cesta nabízí, nebo je to tím, že tuto cestu volí více zkušení lezci. Šance na zdolání vrcholu Uhuru peak rostou s přidáním 1 aklimatizačního dne navíc. S jedním dnem navíc se zkrátí počet hodin na treku, který byste absolvovali naráz, díky tomu si tělo odpočine a zregeneruje před závěrečným výstupem na vrchol Kilimandžára.

DULEŽITÉ INFORMACE

  • Ubytování: přenocování v kempovištích Hilleberg, Vaude ve stanech pro 2 osoby.
  • Výstup a sestup: výstup cestou Machame, sestup cestou Mweka.
  • Délka: tuto trasu můžete absolvovat v minimální délce 6 dní, nicméně jeden den navíc pro aklimatizaci velmi doporučujeme.
  • Cena: střední (vyšší cena ve srovnání s Marangu route díky většímu týmu nosičů, kteří nesou extra vybavení jako stany, delší trek).
  • Úspěšnost: vysoká.
  • Aklimatizace: velmi dobrá.
  • Obtížnost: středně pokročilá
  • Vytíženost: velmi vysoký pohyb osob

Itinerář: STTK2 – Machame Route: 8 dní, 7 nocí (6 dní na treku)

 

Program

Čas na treku + vzdálenost

Nocleh

Strava

[B,L,D] = Breakfast, Lunch, Dinner

Den 1

Příjezd do Mountain Inn. Breefing před samotným trekem

-

Mountain Inn, Moshi

[D]

Den 2

Začátek treku u brány Machame Gate (1800m) přes prales montane forest.

Čas na treku: 5-7 hodin, Vzdálenost cca. 9km

Machame Camp (3000m)

[B,L,D]

Den 3

Trek přes travnaté rašeliniště a vřes a přechod přes plošinu Shira.

Čas na treku: 5-7 hodin, Vzdálenost cca. 7km

Shira Camp (3845m)

[B,L,D]

Den 4

 

Pokračujeme průchodem vřesem a rašeliništi, přes svahy a údolí řeky

Čas na treku: 6-8 hodin, Vzdálenost cca. 10km

Barranco Camp (3960m)

[B,L,D]

Den 5

Dnes vstoupíte na vysokohorskou pouštní zónu a vylezete na zeď Barranco

 Čas na treku: 7-8 hodin, Vzdálenost cca. 8km

Barafu Camp (4650m)

[B,L,D]

Den 6

Okolo půlnoci, start treku na vrchol k Stella Point (5740m) a poté k Uhuru Peak (5895m). Sestup k Barafu Campsite až k Mweka Camp.

Čas na treku: 13-15 hodin, Vzdálenost cca. 19km

Mweka Camp (3080m)

[B,L,D]

Den 7

Pokračování v sestupu přes prales až k Mweka Gate (1680m). Transfer do Moshi.

Čas na treku: 3-4 hodin, Vzdálenost cca. 10km

Mountain Inn, Moshi

[B,D]

Den 8

Check-out. Konec programu.

-

-

[B]

Lemosho & Shira route

 

Shira, která je často přezdívaná také Londrossi route, spolu s Lemosho route, obě křižují vulkanický kráter zvaný Shira plateau. Obě tyto cesty nabízí klientům jedinečný zážitek, kdy po cestě doslova nepotkáte jiné lidi. Trasy jsou dobré pro osoby, které se chtějí vyhnout ostatním lidem na Kilimandžáru a jít v klidu nikým nerušen. Registrace začíná pro obě trasy na bráně Londrossi (2 250m) nicméně se trasy po chvíli rozdělí. Lemosho route, která začíná být pomalu populární, je poměrně nedávná alternativa původní trasy Shira. Shira route začíná na plošině Shira na rašeliništi ve vyšší nadmořské výšce, což je jedna z největších nevýhod této trasy kvůli nedostatečné aklimatizaci a také chybějícímu přechodu přes pralesní část. Lemosho začíná v nižší nadmořské výšce což razantně napomáhá lepší aklimatizaci.

DULEŽITÉ INFORMACE

  • Ubytování: přenocování v kempovištích Hilleberg, Vaude ve stanech pro 2 osoby.
  • Délka: tuto trasu můžete absolvovat v minimální délce 7 dní, nicméně jeden den navíc pro aklimatizaci velmi doporučujeme.
  • Cena: vyšší (vyšší cena ve srovnání s ostatními trasami díky delšímu programu, transferu na odlehlejší místo začátku treku).
  • Aklimatizace: velmi dobrá.
  • Obtížnost: středně pokročilá
  • Vytíženost: velmi malá

 

Itinerář: STTK6 – Lemosho Route: 9 dní, 8 nocí (7 dní na treku)

 

Program

Čas na treku + vzdálenost

Nocleh

Strava

[B,L,D] = Breakfast, Lunch, Dinner

Den 1

Příjezd do Mountain Inn. Breefing před samotným trekem

-

Mountain Inn, Moshi

[D]

Den 2

Začátek treku u Lemosho Glades (2100m) přes prales.

Čas na treku: 3-4 hours,

Vzdálenost cca. 7km

Mti Mkubwa Camp (2780m)

[B,L,D]

Den 3

Continue through the forest, steeply climbing into the heather and moorland zone, crossing the Shira Ridge, and descending into the Shira Plateau

Čas na treku: 4-5 hours,
Vzdálenost cca. 7-8km

Shira One Camp (3500m)

[B,L,D]

Den 4

A slow paced hike across the Shira Plateau through the heather and moorland

Čas na treku: 3-5 hours,

Vzdálenost cca. 6km

Shira Two Camp (3900m)

[B,L,D]

Den 5

 

Continue trekking east past the junction for Oehler ridge and then south-east towards Lava Tower

Čas na treku: 7-8 hours,

Vzdálenost cca. 10km

Barranco Camp (3960m)

[B,L,D]

Den 6

Today you will enter the alpine desert zone and climb up the steep Barranco Wall.

Čas na treku: 7-8 hours,

Vzdálenost cca. 8km

Barafu Camp (4650m)

[B,L,D]

Den 7

Around mid-night, start for the summit to Stella Point (5740m) and then continue to Uhuru Peak (5895m). Descend via Barafu Campsite and then into the heather and moorland.

Čas na treku: 13-15 hours, Vzdálenost cca. 19km

Mweka Camp (3080m)

[B,L,D]

Den 8

Continue your descent through the forest zone of the mountain to Mweka Gate (1680m). Transfer to Moshi.

Čas na treku: 3-4 hours,

Vzdálenost cca. 10km

Mountain Inn, Moshi

[B,D]

Den 9

Check-out. Konec programu.

-

-

[B]

3. Kolik stojí výstup na Kilimandžáro, spropitné?

Cena výstupu na Kilimandžáro je to, co každého zajímá. Bohužel se nám také už stalo, že to byl vlastně jediný dotaz klienta, což je smutné, takže pár slov o ceně: výstup na Kilimandžáro není možné absolvovat sám, bez místního průvodce, který má platnou licenci vydanou Kilimanjaro National Park (KINAPA). Dále je nutné mít nosiče a kuchaře. Počet doprovodného týmu se Vám někdy může zdát až zbytečně vysoký, ale takhle to v Africe zkrátka chodí. Uvádí se, že turisté, kteří jdou na výstup, přináší práci až pro 11 tisíc místních lidí. To znamená, že budete vždy potřebovat služby místní agentury. Z tohoto důvodu je velmi důležitým rozhodnutím správný výběr ať už české cestovní kanceláře, nebo přímo místní agentury, která Vám zajistí veškeré administrativní náležitosti, vybavení, stravu, nosiče, kuchaře a hlavně průvodce, který Vás doprovodí na vrchol. Chtějte vždy vědět, komu svěříte své peníze a kdo Vám bude vše na místě zajišťovat.

Cena za výstup na Kilimandžáro se pohybuje od 1 300 USD do cca 2 000 USD za osobu podle velikosti skupiny, termínu a zvolené trasy. V ceně je již ubytování před a po výstupu v kvalitním hotelu s polopenzí.

Ano, není to zrovna málo, ale tolik to prostě stojí. Pokud se rozhodnete zajistit si výstup bez české cestovní kanceláře, počítejte také s bankovními poplatky, kurzovými rozdíly a možností, že ne vše bude tak, jak jste si představovali. Možnosti reklamace na místě jsou mizivé a to, že jste v právu, Vám prostě nepomůže. Také jsme slyšeli o spoustě turistů, kteří si vše domluvili až v Tanzanii po příletu. Pokud máte opravdu rádi adrenalin, pak tohle je ta správná cesta. Nechci tady psát, že to je nemožné, ale to, že Vás to bude stát minimálně spoustu času, nervů a není jisté, že tím něco ušetříte. Můžete namítnout, že znáte lidi, kteří měli štěstí a vše bylo v pořádku, ale to je podobné jako výhra ve sportce. Nesouhlasím s názorem, že české cestovní kanceláře jsou předražené a nerozumí tomu. Na trhu je už několik opravdu kvalitních kanceláří a ceny si můžete přece jednoduše porovnat. Samozřejmě, že cestovní kanceláře, stejně jako místní agentury, mají v ceně výstupu zakalkulovanou svou marži.

Jeden z důvodů vyšších cen je aktuálně také to, že s platností od července 2017 se v Tanzanii nově zavedlo 18% DPH na turistické služby, které se vztahuje také na vstupy do parků a není ještě úplně jasné, jak to bude s možným odpočtem. Můžete zvolit jeden z vypsaných termínů (vhodné spíše pro jednotlivce) nebo individuální termín.

Kód

Trasa

Dní

Popis

Start

Konec

Cena v USD na osobu

Příplatek za single

MG320

Meru

4

Meru peak

02-Feb-24

07-Feb-24

990

60

KG321

Machame

7

Kilimanjaro Peak (5895m)

08-Feb-24

16-Feb-24

1970

165

OG2229

Lemosho

7

Kilimanjaro Marathon

27-Feb-24

06-Mar-24

2055

180

OG2230

Marangu

6

Kilimanjaro Marathon

27-Feb-24

05-Mar-24

1650

335

KG325

Machame

7

Kilimanjaro Peak (5895m)

05-Jun-24

13-Jun-24

2210

165

KG324

Lemosho

8

Full moon on 22 June 2024 at 04:07

15-Jun-24

24-Jun-24

2580

180

KG331

Machame

7

Kilimanjaro Peak (5895m)

05-Jul-24

13-Jul-24

2210

165

KG326

Lemosho

8

Full moon on 21 July 2024 at 13:17pm

15-Jul-24

24-Jul-24

2580

180

KG337

Machame

7

Kilimanjaro Peak (5895m)

03-Aug-24

11-Aug-24

2210

165

KG332

Lemosho

8

Full moon (Blue moon) on 19 August 2024 at 21:25pm

13-Aug-24

22-Aug-24

2580

180

KG342

Machame

7

Kilimanjaro Peak (5895m)

01-Sep-24

09-Sep-24

2210

165

KG338

Lemosho

8

Full moon (Super moon) on 18 September 2024 at 05:34am

11-Sep-24

20-Sep-24

2580

180

KG347

Machame

7

Kilimanjaro Peak (5895m)

01-Oct-24

09-Oct-24

2210

165

KG343

Lemosho

8

Full moon on 17 October 2024 at 14:26pm

11-Oct-24

20-Oct-24

2580

180

KG347

Machame

7

Kilimanjaro Peak (5895m)

29-Nov-24

07-Dec-24

2210

165

KG343

Lemosho

8

Full moon on 15 December 2024 at 12:01pm

09-Dec-24

18-Dec-24

2580

180

KG347

Machame

7

Kilimanjaro Peak (5895m)

28-Dec-24

05-Jan-25

2210

165

KG343

Lemosho

8

Full moon on 14 January 2025 at 01:26am

07-Jan-25

16-Jan-25

2580

180

KG347

Machame

7

Kilimanjaro Peak (5895m)

27-Jan-25

04-Feb-25

2210

165

KG343

Lemosho

8

Full moon on 12 February 2025 at 15:53pm

06-Feb-25

15-Feb-25

2580

180

Cena za osobu dle velikost skupiny v USD
Kód Trasa Dní na treku 1 2 3 4 5 6 až 10 11 až 15
STT K1 Marangu 5 45 494 Kč 40 072 Kč 37 030 Kč 35 443 Kč 35 311 Kč 34 782 Kč 33 988 Kč
STT K1+1 Marangu 6 53 297 Kč 45 230 Kč 41 659 Kč 39 940 Kč 39 807 Kč 39 146 Kč 38 220 Kč
STT K2 Machame 6 53 958 Kč 45 626 Kč 42 188 Kč 39 014 Kč 38 882 Kč 37 691 Kč 36 633 Kč
STT K2+1 Machame 7 61 496 Kč 54 355 Kč 50 387 Kč 46 552 Kč 46 420 Kč 45 097 Kč 43 775 Kč
STT K2+2 Machame 8 69 035 Kč 61 232 Kč 56 735 Kč 52 371 Kč 52 239 Kč 50 784 Kč 49 329 Kč
STT K3 Umbwe 5 61 629 Kč 50 255 Kč 44 965 Kč 41 923 Kč 41 791 Kč 40 865 Kč 39 014 Kč
STT K3+1 Umbwe 6 61 629 Kč 50 255 Kč 44 965 Kč 41 923 Kč 41 791 Kč 40 865 Kč 39 014 Kč
STT K4 Shira 6 62 687 Kč 51 842 Kč 46 817 Kč 42 717 Kč 42 585 Kč 40 998 Kč 39 411 Kč
STT K4+1 Shira 7 70 225 Kč 58 719 Kč 53 165 Kč 48 536 Kč 48 404 Kč 46 817 Kč 44 965 Kč
STT K5 Rongai 5 55 148 Kč 44 965 Kč 40 336 Kč 36 898 Kč 36 766 Kč 35 311 Kč 33 856 Kč
STT K5+1 (a+b) Rongai 6 62 687 Kč 51 842 Kč 46 817 Kč 42 717 Kč 42 585 Kč 40 998 Kč 39 411 Kč
STT K5+2 (a+b) Rongai 7 70 225 Kč 58 719 Kč 53 165 Kč 48 536 Kč 48 404 Kč 46 817 Kč 44 965 Kč
STTK6-1 Lemosho 6 62 687 Kč 51 842 Kč 46 817 Kč 42 717 Kč 42 585 Kč 40 998 Kč 39 411 Kč
STT K6 Lemosho 7 70 225 Kč 58 719 Kč 53 165 Kč 48 536 Kč 48 404 Kč 46 817 Kč 44 965 Kč
STT K6+1 Lemosho 8 77 763 Kč 65 464 Kč 59 513 Kč 54 487 Kč 54 355 Kč 52 503 Kč 50 520 Kč
STT K6+2 Lemosho 9 85 169 Kč 72 341 Kč 65 861 Kč 60 438 Kč 60 174 Kč 58 190 Kč 56 206 Kč
STT K7 Mt. Meru 3 30 550 Kč 22 483 Kč 19 970 Kč 18 647 Kč 18 118 Kč 17 986 Kč 17 457 Kč
STT K7+1 Mt. Meru 4 37 030 Kč 27 640 Kč 24 599 Kč 23 012 Kč 22 483 Kč 22 350 Kč 21 557 Kč
STT K8 Northern Circuit 8 100 907 Kč 77 102 Kč 67 315 Kč 60 306 Kč 58 984 Kč 58 322 Kč 54 752 Kč
STT K8+1 Northern Circuit 9 111 355 Kč 85 434 Kč 74 589 Kč 66 919 Kč 65 464 Kč 64 670 Kč 60 835 Kč

2 noci v Chanya Lodge (bývalý Mountain Inn) s polopenzí ( před a po výstupu)
vstupné do národního parku Kilimandžáro
poplatek za kempování, nebo za chaty v národním parku Kilimandžáro
záchranářský poplatek v národním parku Kilimandžáro
anglicky mluvící, zkušený horský průvodce certifikovaný národním parkem Kilimandžáro
zkušení nosiči s certifikátem národního parku Kilimandžáro ( 1 nosič nese vak s osobními věcmi turisty - max 15 kg na os. na Kilimandžáru, max 12 kg na os. na Mt. Meru
plnou penzi v průběhu výstupu připravovanou vyškoleným kuchařem, včetně jídelního nádobí
transfer z Moshi k bráně národního parku Kilimandžáro
transfer od brány národního parku Kilimandžáro do Moshi
trezor a úschovna zavazadel v hotelu Mountain Inn v průběhu výstupu
vařenou pitnou vodu poskytovanou od prvního kempu či chaty až do sestupu k bráně národního parku Kilimandžáro
1 pulzní oxymetr na skupinu pro zdravotní prohlídky dvakrát denně s průvodcem
1 x základní nafukovací spací matrace
základní lékárničku a kyslíkovou láhev v případě potřeby
2x denně kontrola pulsním oxymetrem

Pro výstup ve stanech:
kempingové vybavení - židle, stoly, jídelní stany
4 nebo 3 sezónní stany pro 2 osoby

Trasy Northern Circuit také zahrnují:
Přenosné toalety vč. WC stanu, nosiče, osvěžovač vzduchu, toaletní papír, čisticí chemikálie

mezinárodní leteckou dopravu
spropitné 
případné extra transfery od brány národního parku do Moshi
případné extra ubytování v Mountain Inn
transfery z a na letiště
osobní horské vybavení jako spací pytle, trekové hole, karimatky atd.
specializované trekové vybavení jako kyslíková maska, přenosné toalety atd.
občerstvení typu limonády, alkohol atd.
kovové nádoby na vodu, camel bagy ( upozornění: láhve z měkkého plastu nejsou povoleny)
věci osobní potřeby, hygienické potřeby, ručníky atd..

Je dobré vědět, z čeho se vlastně cena skládá. Hlavní položkou je vstup do Národního parku Kilimanjaro, který je pro turisty včetně nově zavedeného DPH 82,6 USD na den, dále rescue fees (zachranářský poplatek) jednorázově 23,6 USD, poplatek za ubytování v chatě nebo v kempu 70,8 nebo 59 USD za noc a také vstupné za místní průvodce, nosiče a kuchaře, což jsou necelé 2,5 USD za osobu a den. Průměrně budete mít 3 – 5 místních na 1 turistu, podle trasy a velikosti skupiny. K tomuto ještě musíte započítat plat průvodcům, nosičům, kuchařovi, Vaše ubytování před a po výstupu, transfer k parku a zpět a samozřejmě jídlo.

Jak ušetřit? Jenom na poplatcích za 6denní výstup zaplatíte min 940 USD, na tomhle nejde ušetřit. První na čem může agentura, která Vám bude zajišťovat výstup, ušetřit, je jídlo v průběhu výstupu, které je z mého pohledu velmi důležité – když nebudete dobře jíst, nebudete mít energii na výstup.

Další možností, kde se dá ušetřit, je plat doprovodnému týmu. Nejdůležitější součást týmu je průvodce, který s Vámi půjde na vrchol. Pokud bude dobré počasí a nic mimořádného se nestane, zřejmě nepoznáte rozdíl mezi průvodci. Pokud však nastane situace, kdy budete potřebovat například snést dolů, i zdánlivé maličkosti budou hrát velkou roli. Ti nejlepší průvodci jsou stálými zaměstnanci místních agentur, které si je hýčkají a jsou dobře placení, obdobné je to s kuchařem. Ti ostatní, a je jich většina, se nechávají najímat příležitostně a vlastně ani neví, kdy a pro kterou agenturu budou pracovat příště. V průběhu treku je to průvodce, který má největší vliv na to, jak bude Váš výstup probíhat, jak moc si ho užijete a jestli úspěšně dosáhnete vrcholu. Kvalitní průvodce je základ, stejně tak i kuchař. Bez dobrého kuchaře, který uvaří jídlo, které Vás nasytí a zároveň bude chutné to nejde. Nezbytnou součástí doprovodného týpu jsou samozřejmě nosiči, kteří Vás zdánlivě až tak nemusí zajímat, ale pokud přinesou vaše vybavení, nebo oblečení poškozené, či mokré, nastávají komplikace.

Naše cestovní kancelář se v roce 2019 jako první a prozatím jediná česká cestovní kancelář stala partnerem organizace KPAP, která nastavuje pravidla férových a důstojných pracovních podmínek pro nosiče na Kilimandžáru. Naši nosiči mají a bohužel to není běžné například 3 jídla denně v dostatečném množství, spí v kvalitních stanech, mají 2 x vyšší plat než je běžné, který je jim vyplacený nejpozději do 2 dnů po výstupu, dále mají dostatečně teplé oblečení a bezplatně zapůjčené kvalitní vybavení nezbytné pro trek a v neposlední řadě nejsou nuceni nést více než 20 kg. Veškeré tyto podmínky jsou pravidelně po skončení treku kontrolovány pracovníky KPAP, kteří ověřují, zda dodržujeme podmínky, ke kterým jsme se zavázali. Tímto podporujeme zodpovědný turismus a naši klienti si mohou být jisti, že je o naše nosiče dobře postaráno.

Zřejmě poslední možnost, kde se dá ušetřit, je ubytování před a po výstupu. Je to na zvážení časových a finančních možností každého. Doporučuji přiletět minimálně 2 až 3 dny před výstupem a dobře si odpočinout po dlouhém letu, kvalitně se vyspat, najíst a aklimatizovat.

Můžete zvolit také levnější, rychlejší trasu – tohle záleží na každém individuálně. Pokud chcete co nejrychleji a nejlevněji vylézt na vrchol a víte, jak Vaše tělo reaguje na vysokohorskou nemoc, pak je to v pořádku. Pokud nemáte zkušenosti s podobným výstupem a někdo Vám nabídne relativně levný a krátký výstup, pak počítejte i s možností, že se budete trápit a že se můžete vrátit zpátky domů, aniž byste dosáhli vrcholu Uhuru Peak.

Dále je třeba počítat s cenou letenky, které se pohybují od 12 až do 25 tis. Kč, záleží odkud, s jakou společností, kolik přestupů a také v jakém termínu letenku vybíráte. Nejbližší mezinárodní letiště se nazývá Kilimanjaro International Airport, můžete přiletět také třeba do Dar es Salamu, ale koukněte se na mapu, jak je to daleko :) 

Vízum do Tanzanie je možné pořídit po příletu na letišti za 50 USD za osobu. Dále případné očkování, pojištění, vybavení.

Spropitné (tip) není povinné a záleží jen na Vašem uvážení a spokojenosti s jejich službou, jestli a kolik se rozhodnete dát svému podpůrnému týmu. Průvodci, kuchař i nosiči mají férový plat, ale stejně jako například u číšníků tvoří podstatnou část jejich příjmu právě spropitné, které je také nedílnou součástí místní kultury. Doporučená výše spropitného je: 70 USD pro průvodce, 40 USD pro kuchaře a 30 USD pro každého nosiče za celý trek - záleží tedy v jak početné skupině turistů absolvujete výstup a jak velký počet nosičů máte sebou. Některé společnosti zajišťující trek na Kilimandžáro nechávají své nosiče závislé pouze na spropitném a nevyplácejí jim žádný plat - MY MEZI NĚ NEPATŘÍME. 

Pokud se rozhodnete dát spropitné, pak až na závěr výstupu, buď v posledním kempu, nebo až u výstupní brány z parku Kilimandžáro. Můžete dát jednotlivé částky do obálek a ty dát každému osobně, nebo můžete dát celkovou částku průvodci a nahlas říci kolik dáváte průvodci, kuchaři a nosičům. Tím se předejde případným nedorozuměním. Pokud budou členové týmu spokojení, jako poděkování Vám zatančí a zazpívají :-)

Vhodnou alternativou je také věnovat členům týmu něco ze svého vybavení.

 

4. Příprava a náročnost výstupu na Kilimandžáro?

Přestože se mnohdy uvádí, že výstup na Kilimandžáro není nějak zvlášť fyzicky náročný, rozhodně Vám dobrá kondička výstup usnadní. V průběhu výstupu na Kilimandžáro budete procházet různými pásmy. Začátek je v tropickém deštném pralese, kde se dá jít v kraťasech a krátkém tričku. Podle toho, jakou zvolíte trasu, se průběh výstupu bude samozřejmě lišit, ale všeobecně se dá říci, že první dny jsou, pokud Vám vyjde dobré počasí, velmi příjemnou a opravdu ne příliš náročnou vysokohorskou procházkou. Většinou dorazíte do kempu po obědě a budete mít dost času odpočívat, navečeřet se a spát. Pokud budete dostatečně pít, tak počítejte s tím, že v noci budete vstávat kvůli močení. Nejtěžší část výstupu je den, kdy se vypravíte na vrchol Uhuru Peak. Do kempu, který bude ve výšce asi 4 700 m n.m, dorazíte zřejmě na pozdní oběd, následuje odpočinek, večeře a krátký spánek. Vstávat budete podle domluvy s průvodcem zhruba o půlnoci a po drobném občerstvení, což bude káva, čaj a sušenky, vyrazíte ve tmě směr vrchol. Pokud vyrazíte brzo a půjdete rychle, dorazíte na vrchol za tmy. Bude zima a nic neuvidíte. Cestou nahoru musíte překonat prudké stoupání a převýšení cca 1200 metrů. Pro mě to bylo až nekonečné. Tento den z mého pohledu patří mezi opravdu náročné, bolest hlavy při výstupu pocítí většina lidí. Dýchání je kvůli nižšímu tlaku vzduchu náročnější. Na vrcholu Kilimandžára se můžete setkat s ledovým deštíkem nebo sněžením. Teploty mnohdy klesají výrazně pod nulu. Pokud se rozhodnete brát nějaké medikamenty – informujte o tom svého průvodce. Nejhorší je, když potlačíte začínající příznaky vysokohorské nemoci a průvodce špatně vyhodnotí Váš stav.

Na vrcholu strávíte cca 15 minut. Bude záležet na tom, jak se budete cítit a jaké bude počasí.

Nezapomeňte na to, že se musíte po dosažení vrcholu ještě dostat o více jak 2 000 výškových metrů dolů na přenocování. Při sestupu bolest hlavy postupně mizí, lépe se dýchá, ale zase kvůli celkové únavě pocítíte zřejmě bolest stehen a také kolena dostanou pořádně zabrat. Většina lidí nevyjde až na nejvyšší vrchol Uhuru Peak hlavně kvůli problémům způsobeným vysokohorskou nemocí. Více informací naleznete ZDE.

Existuje spousta návodů a rad, jak se připravit či vyrovnat s vysokohorskou nemocí. Osobně radím tohle: jděte pomalu, nespěchejte, hodně pijte, dobře jezte a udržujte se v teple a v suchém oblečení. Svou šanci dojít až na vrchol také výrazně zvýšíte tím, že přijedete do Tanzanie o pár dní dříve. Před výstupem na Kilimandžáro můžete absolvovat safari například v kráteru Ngoro Ngoro, který je cca 2 000 m n.m, aklimatizační trek na Mt. Meru, nebo prostě jen odpočinkem. Výběr delší trasy bude mít také dobrý vliv na aklimatizaci.

Pokud aktivně nebo pravidelně sportujete, pak asi nebude nutné se nějak zvlášť připravovat. Pro ty, kteří to nechtějí podcenit, doporučuji zejména dlouhé, několikahodinové procházky, ideálně po nezpevněném terénu do kopce. Ideální je běh, jízda na kole, chůze, plavání. Možností, jak se připravit, je samozřejmě spousta a každému vyhovuje něco jiného. Chůze do schodů s nákupem je taky vhodný způsob přípravy :-)  Nejvyšší procento neúspěšných jsou mladíci s dobrou fyzickou kondicí, kteří jdou příliš rychle a neposkytnou tělu dostatek času na to, aby si pomalu zvykalo na vyšší nadmořskou výšku.

Rozhodně doporučuji nepodcenit kvalitní oblečení, boty a spací pytel do -10 °C. Zejména poslední den cestou na vrchol Kilimandžára budete potřebovat ideálně funkční oblečení a pevnou, nepromokavou, trekovou obuv. Pokud si budete kupovat nové boty, určitě si je před odjezdem prošlápněte, je příjemnější mít puchýře doma, než na Kilimandžáru :-)

 

5. Průběh výstupu a jaké budu potřebovat vybavení?

Co se týče vybavení, pak seznam doporučených věcí v angličtině najdete ZDE:

První a poslední noc treku začínáme v kvalitním tříhvězdičkovém hotelu Chanya Lodge (bývaý Mountain Inn) v Moshi, který patří našemu místnímu partnerovi. Tím je rodinná firma Shah Tours & Travels Ltd, která organizuje výstupy na střechu Afriky již déle než 33 let. Více informací naleznete na www.shah-tours.com. Součástí námi uváděné ceny výstupu jsou vždy 2 noci s polopenzí (před a po výstupu). Můžete si odpočinout například v bazénu nebo při super masáži. K dispozici je bezplatná wifi. Jídlo je evropského typu, případně můžete ochutnat výbornou indickou kuchyni. Doporučuji vyměnit si nějaké dolary (s datem vydání od roku 2006) nebo eura na místní tanzanské šilinky po příletu cestou na hotel. Od února 2019 je možné vyměnit zahraniční měnu pouze v bankách. Stačí se domluvit s řidičem a pokud nepřiletíte mimo pracovní domu, cestou Vám u banky zastaví. Při placení kartou, počítejte s poplatkem asi 5–7 %, což je dané vyššími bankovními poplatky v Tanzanii. Některé ceny jsou uvedené v místní měně TSH, některé v USD. Při přepočtech jsou používané nevýhodné kurzy. Je vhodnější platit vždy v uvedené měně. Před výstupem si necháte v hotelu kufry s oblečením a případnými cennostmi, které nebudete v průběhu výstupu na Kilimandžáro potřebovat. Je dobré mít u sebe také kopii pasu a originál, spolu s dalšími cennostmi, můžete nechat v trezoru na recepci.

Den před výstupem se v rámci briefingu seznámíte s Vaším průvodcem, který zkontroluje, co máte a jaké vybavení Vám případně chybí. Standardně máte povolených pouze 15 kg vybavení, které Vám ponese nosič. Ten nesmí nést oficiálně celkově více než 20 kg. Toto se řídí přísnými podmínkami vedení národního parku Kilimanjaro a u každé vstupní brány před začátkem treku probíhá vážení. Přísnost dodržování pravidel se liší podle vstupní brány. Zároveň na bráně probíhá kontrola oblečení a vybavení Vašich nosičů, průvodců i kuchaře, aby se předešlo tomu, že v průběhu výstupu onemocní, protože nemají dostatečné oblečení. Pokud budete chtít nést vyšší váhu, počítejte s extra výdaji za dalšího nosiče.

Vaše věci budou uložené do speciálního nepromokavého vaku (cca 100 l), který si buď můžete dovézt, nebo na místě pronajmout za 20 USD. Doporučuji vzít si nepromokavé tašky, sáčky nebo pytle, do kterých si zvlášť uložíte své oblečení. Občas totiž zateče i do nepromokavého vaku. Upozornění: od 1.6.2019 platí zákaz dovozu plastových  sáčků a tašek do Tanzanie. Dalších 5 kg můžete mít ve svém batůžku, ve kterém si ponesete mimo jiné svačinu, případně oběd a také vodu. Vždy mějte u sebe nepromokavou bundu a nepromokavé kalhoty! Pláštěnka nebo poncho prostě nestačí. V parku je zakázáno používat nádoby na vodu z měkkých plastů. Pokud máte již některé vybavení nakoupené, je lepší si jej přivézt. Pokud budete něco nakupovat, zvažte, jak často jej využijete a jestli se neoplatí si některé pronajmout přímo na místě. Zájemcům zašleme kopletní seznam věcí k zapůjčení s cenami na požádání. V případě cesty s ubytováním ve stanu je dobré mít vlastní karimatku. Spací pytle, které je možno si pronajmout, jsou kvalitní a perou je po každém zapůjčení. 

Nezapomeňte si vzít vlastní ručník, zásobu vlhkých ubrousků a toaletního papíru. Nádobí a jídelní příbory budete mít zajištěné a jsou již v ceně výstupu. Velmi důležitá je čelovka a případně i baterka pro večery v kempu, včetně náhradních baterek. Teplé rukavice jsou fajn, ale když bude pršet, oceníte nepromokavé.

 

6. Ostatní

Ostatní, rady, tipy.

Jděte pomalu, není to závod. Čím pomaleji půjdete, tím lépe se Vaše tělo vyrovná s rostoucí nadmořskou výškou a nižším tlakem vzduchu.

Jezte, co to jde. Pijte, i když nebudete mít žízeň. Čím více, tím lépe.

Pokud budete cítit bolest a vezmete si nějaký prášek, informujte o tom svého průvodce!

Boty, které budete mít na vrcholový den, mějte raději na palubě letadla v příručním zavazadle, nebo ideálně na nohách (pro případ zpoždění zavazadla). Vše ostatní si můžete případně pronajmout na místě.

Signál překvapivě funguje i na samotném vrcholu Kilimandžára. Pokud budete potřebovat, stačí požádat průvodce, oni dobře vědí, kde zrovna signál je a kde ne. Ceny se odvíjí podle cen Vašeho operátora, ale pokud budete potřebovat, stačí nám říci předem a my Vám zajistíme místní sim kartu i s internetem.

Je dobré mít s sebou nejen nabité baterky v telefonu, fotoaparátu či kameře, ale také dostatečně silnou power banku, abyste mohli dobíjet v průběhu výstupu. V kempech je elektřina vyráběna solárním systémem a je možnost dobít své přístroje. Ceny ale nejsou pevně stanovené. Čím výše budete, poroste i cena. Orientačně dobití mobilu začíná na 1 000 TSH, což je asi půl dolaru. Nespoléhejte na tuto možnost! Baterky je dobré hlavně v noci do něčeho zabalit, aby byly alespoň trochu chráněné před zimou. Místní zástrčky jsou tříkolíkové anglického typu.

Pokud si budete brát nějaké energy gely, vyzkoušejte si je předem a hlavně hodně pijte.

Většina pojišťoven nabízí pojistné krytí do 3 000 m n. m, do výšky 5 000 m n. m. se lze připojistit za dvojnásobek denní sazby za cca 160 Kč za každý den, kdy budete nad 3 000 m n. m. Pokud chcete mít platné pojištění, které bude platit nad 5 000 m n.m, pak doporučujeme uzavřít si například roční členství Alpského klubu, jehož součástí je také pojištění do 6 000 m n.m. Více informací naleznete ZDE.

 

Užitečné odkazy

http://www.shah-tours.com/treks/mt-kilimanjaro/pre-climb-preparation/

https://www.climbkilimanjaroguide.com/

http://www.mountkilimanjaroguide.com/

Fotogalerie

Další zajímavé články

22. 1. 2024

eTA do Keni

Popis podání žádosti eTA do Keni od 01/2024

12. 12. 2023

Keňa ruší víza pro turisty. "Cestování do naší země je jako návrat domů."

Keňský prezident William Ruto během 60. oslav státního svátku Jamhuri oznámil, že zahraniční turisté bez ohledu na státní příslušnost nebudou potřebovat víza. Tím se země ještě více otevře návštěvníkům.

4. 5. 2023

Viktoriiny vodopády: putování kolem přírodního divu Afriky

"Mosi-oa-Tunya", neboli "dýmající kouř", místní překlad těchto majestátných vodopádů.